Estudi de Paisatge del nucli urbà de Viladrau

ESTUDIEM ELS TRETS IDENTITARIS DE VILADRAU, EL CARÀCTER DEL SEU PAISATGE URBÀ PER TAL D'IDENTIFICAR LES SEVES FRAGILITATS I POTENCIALITATS.

Com hem avançat l’objectiu és identificar els seus valors, alguns d’ells tangibles, i d’altres intangibles que tenen a veure també amb la memòria col·lectiva de Viladrau, dels seus habitants, del paisatge humà i físic del poble i del seu entorn (Montseny).

  • Per això primer fem una certa recerca enrere en el temps, per recollir, sintetitzar i analitzar el que anomenem antecedents/ valors reconeguts per tal d’esbrinar quins d’aquests trets específics de Viladrau que tenen valor provenen del seu origen, de l’evolució en el seu creixement al llarg del temps, de la seva història urbana (masies-parròquia-sagrera-assentament-poble d’estiueig) i cultural (simbòlica i mitològica del bosc: les bruixes i les paitides-dones d’aigua; les fonts; noucentisme: poesia) i productiva (llenya boscos, pous de glaç, aigua de Viladrau). L’objectiu és el de sintetitzar la documentació gràfica, mapes i estudis que ja existeixen alhora que ladocumentació escrita sobre el poble i el seu entorn, i traslladar-la, condensar-la en noves cartografies.
  • Alhora, mirem quins factors (físics, de la seva realitat material, i visuals) condicionen alguns dels trets característics del poble que configuren el seu paisatge urbà, el que anomenem valors observats. Aquests, venen determinats principalment per la geografia i per l’entorn en el que s’ubica, per la forma de la topografia on s’assenta ( fonts i aigua, murs i vistes) i que condiciona la seva morfologia urbana. I per la seva relació amb el paisatge que l’envolta, per la seva condició d’aïllament i distància amb altres municipis i la seva relació umbilical amb la carretera, pel bosc que l’embolcalla i augmenta la condició insular, i per la seva condició limítrof amb el Parc Natural del Montseny. I això ho fem a varies escales/distàncies: a la del territori, del municipi i al del nucli urbà que ens permetran distingir les diferents unitats de paisatge dins de cada àrea d’intervenció.

D’aquest manera podem destriar quins d’aquests condicionants val la pena mantenir i potenciar a l’hora de fer planejament però també de fer projectes d’urbanització que emfasitzin el caràcter singular de Viladrau i ajudin a mantenir la identitat del poble i no implementar plans i projectes genèrics que podrien estar a Viladrau o qualsevol altre lloc del món.

La metodologia seguida per a realitzar l’Estudi de paisatge Urbà recull i posa en relació, per una banda, els valors reconeguts fruit del seu origen i de l’evolució històrica, de la seva forma urbana i transformació urbanística, i del paisatge natural que l’envolta.

I de l’altra banda, analitza els valors observats en el reconeixement del paisatge urbà de Viladrau que deriven de paràmetres com ara la topografia, el traçat, el teixit i la pell urbana o l’aigua i la vegetació. Les anàlisi i cartografies d’aquests paràmetres permeten identificar els atributs que generen la identitat paisatgística del poble, delimitar les unitats de paisatge que l’identifiquen, i detectar-ne fragilitats i potencials.

L’elaboració d’aquest Estudi es realitza en diferentes fases:

1. Treballs de recollida d’informació:

  • Consulta telemàtica dels inventaris de la generalitat de Catalunya: Geoportal del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura; ICGC ; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha consultat l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya, el Sistema d’Espais Naturals Protegits de Catalunya i l’Inventari d’Arbres Monumentals (A Viladrau no n’hi ha?) i d’arbres declarats protegits de Catalunya.
  • Base cartogràfica AutoCad Ajuntament de Viladrau
  • Consulta del POUM de Viladrau, i sobretot els documents de: Inventaris camins, catàleg de patrimoni arquitectònic...
  • Cartografia corresponent, extreta dels webs de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i del Sistema d’Informació Territorial Municipal de la Diputació de Barcelona (SITMUN)
  • Consulta arxius: Consulta telemàtica Arxiu Comarcal d’Osona (ACOS)
  • Recerca bibliogràfica: Consulta monografies del montseny i articles publicats

2. Treball de camp

  • Reconeixement del terreny i recollida i producció d’imatges i fotografíes actuals