• Viladrau Antigues escoles
  • Viladrau Antigues escoles
  • Viladrau Antigues escoles
  • Viladrau Antigues escoles
Carrer Balcells i Morató

EDIFICI SINGULAR DE L’INSIGNE ARQUITECTE NOUCENTISTA LLUÍS PLANAS I CALVET QUI VA TREBALLAR AL DESPATX DE JOSEP PUIG I CADAFALCH I VA PROJECTAR CASES SENYORIALS A QUASI TOTS ELS POBLES FAMOSOS PER L’ESTIUEIG.

Aquest edifici venia a  solucionar un problema greu a Viladrau: la falta d’una seu en condicions per l’ajuntament,  que s’ubicarà a la part central de l’edifici, i la falta d’una escola pública moderna i en consonància amb el seu temps (el lateral esquerre pels nens i el lateral dret per les nenes). 

L’edifici integra perfectament les dues coses i fins i tot reserva una part, als extrems a banda i banda, com a habitatges pels mestres i les seves famílies.

El Dr. Carulla va cedir els terrenys i la col·lecta entre els turistes benestants va aportar els diners per la construcció l’any 1914. El mateix arquitecte va lliurar els plànols de forma gratuïta.

A peu de carrer, a la cantonada, una creu de ferro  fa memòria de la Santa  Missió que es va portar a terme a Viladrau l’any 1954. 

(Una Santa Missió és una sèrie continuada de prèdiques, lliçons doctrinals i exercicis pietosos que són fets durant alguns dies en una parròquia o localitat per un o uns quants sacerdots, anomenats missioners. Era costum  forjar o aixecar una creu en commemoració de la Missió)