Homenatge a les 112 víctimes de l’accident d’avió del Montseny en el 51è aniversari de la tragèdia

  • Viladrau lloc de l
  • Viladrau Placa cementiri Arbúcies

COM QUE LA COMMEMORACIÓ DEL 50È ANIVERSARI NO ES VA PODER FER A CAUSA DE LA PANDÈMIA, S’HA TRASLLADAT L’HOMENATGE A LES VÍCTIMES A AQUEST DISSABTE, AL MATEIX LLOC DE L’ACCIDENT I AL CEMENTIRI D’ARBÚCIES. ES TRACTA DEL SINISTRE AERI MÉS IMPORTANT OCORREGUT MAI A CATALUNYA

Aquest dissabte 3 de juliol es commemoren els 51 anys del fatal accident aeri que va succeir al Montseny el 1970 i en el qual hi van morir 112 passatgers. És per aquest motiu que l’Ajuntament d’Arbúcies conjuntament amb l’Ajuntament de Viladrau ha organitzat un acte d’homenatge a les víctimes que tindrà lloc al monòlit situat al lloc de la tragèdia, al Montseny, i al cementiri municipal on hi ha la tomba amb les restes de les persones que van perdre la vida a la muntanya de Les Agudes. 

A 2 quarts d’11 del matí, al monòlit del Parc Natural del Montseny, ressenya històrica dels fets i ofrena floral per part de les autoritats convidades entre les quals hi haurà un representant de la Generalitat de Catalunya, del consolat britànic, de la subdelegació del Govern a Girona, de la Diputació de Barcelona i Girona, del Consell Comarcal de la Selva, del Parc Natural del Montseny i de l’Ajuntament de Viladrau i Arbúcies. 

Tot seguit, a 2 quarts d’1 del migdia al cementiri municipal, ofrena floral a l’anomenada tomba dels anglesos, on descansen les restes de les 112 persones que van perdre la vida el 3 de juliol del 1970 al Montseny. Abans de l’ofrena floral, parlament de les autoritats assistents. Aquest acte també comptarà amb la presència de membres de la Policia Local d’Arbúcies, del cos de Bombers d’Arbúcies, de Protecció Civil, en representació dels cossos que van intervenir en el rescat. 

La història dels fets 

El sinistre va tenir lloc el 3 de juliol de 1970  quan un avió Comet 4 de la companyia Dan-Air, provinent de l'aeroport de Manchester i amb destí final a l'aeroport del Prat de Barcelona, es va estavellar contra el cim de Les Agudes del massís del Montseny. Es tracta de l'accident aeri més important ocorregut mai a Catalunya i el 8è més greu pel que fa a víctimes d'Espanya. 

L'aparell accidentat es tractava d'un de Havilland DH-106 Comet 4. El vol de la companyia Dan Air va partir de l'aeroport de Manchester a les 16.08 del 3 de juliol de 1970. A causa d'alguns retards a la zona de París, l'aparell es va haver de desviar de la ruta prevista; tot i això, a les 17.53 el pilot ja va contactar amb el centre de control regional de Barcelona, i a les 17.59 l'avió ja s'apropava a la ciutat catalana i començava les maniobres de descens. Mentre l'aparell feia un gir cap a l'esquerra per situar-se als 140 graus, la tripulació va informar erròniament que estaven sobrepassant la balisa no direccional de Sabadell; el controlador no es va adonar de l'error a causa d'un altre avió que sobrevolava la zona i va autoritzar el pilot a continuar el descens fins als 2.800 peus (uns 850 metres). Aproximadament a les 18.05 l'aparell, quan volava a uns 3.800 peus d'altitud (uns 1.150 metres) es va estavellar contra els faigs de la falda nord-est del cim de Les Agudes, que aquella tarda, es trobava molt ennuvolat.

Monument funerari en record a les víctimes al cementiri d'Arbúcies

Les víctimes –totes elles britàniques, la majoria de la regió de Lancashire– anaven de vacances a la Costa Brava i, en un principi, els seus cossos havien de ser repatriats al Regne Unit, encara que finalment els cadàvers van ser enterrats al cementiri d'Arbúcies. La cerimònia religiosa va ser oficiada pel reverend Boix Taberner i pel pastor anglicà Herold Wilson sota la presència de les banderes anglesa i espanyola. Alguns familiars de les víctimes van assistir a l'acte, així com autoritats locals i habitants de la zona. La reina Elisabet II va enviar un missatge de condol a les famílies dels desapareguts.