Aplec de Matagalls
La creu de Matagalls ja surt esmentada l’any 1614. Les primeres creus, de fusta, eren sovint aterrades pels llamps i les ventades i aixecades repetidament per la gent de Viladrau (documentat en el diccionari Madoz cap al 1845)
Va ser precisament sant Antoni M. Claret l’any 1840 qui va reposar la creu en una missió feta aquell any a Viladrau. L’any 1894 es va tornar a reposar i va ser beneïda pel bisbe Morgades i Mn. Cinto Verdaguer li va dedicar la poesia “La Creu de Catalunya”:
Catalans tots, de genollons en terra.
Mireu allí lo signe de la Creu,
com de la Pàtria en la més alta serra
eixampla avui los braços,
per acostar-la amb tots sos fills a Déu.
A l’estiu de 1950, amb motiu de la canonització del pare Claret, es promou per primera vegada l’Aplec de Matagalls. El centre i motiu dels aplecs són venerar la creu de Matagalls, sant Antoni Maria Claret, qui va ser regent de la parròquia de Viladrau, i Mn. Cinto Verdaguer, excels poeta i romeu del cim.
L’any 1931 es va erigir la creu actual, cosa que fou promoguda per el Sr. Alfons d’Oriola-Cortada, comte de la vall de Merlès i propietari del cimal.
L’Aplec se celebra el 2n diumenge de juliol i està organitzat per l’Associació d’Amics de l’Aplec de Matagalls. Els actes principals acostumen a ser l’entrega dels premis a la constància pels anys participats, la missa i el cant dels adéus, a les 10 del matí al cim; la inauguració i el bateig d’alguna font al migdia i una ballada de sardanes a la plaça Major a la tarda.
Durant tots aquests anys, l’Associació d’Amics de l’Aplec de Matagalls també ha estat responsable de l’endegament i/o arranjament de 45 fonts montsenyenques.
Aproximació: 2h 30min des de Coll de Borderiol (a 15min amb cotxe des de la plaça Major)