Aplec de Sant Segimon
Enmig d’un penya-segat, al vessant de ponent del Matagalls, s’enlaira el santuari de Sant Segimon. El trobem documentat l’any 1290 i s’hi té constància de la presència d’ermitans al segle XV. Aquests tenien el tractament de Fra i portaven un hàbit especial.
La devoció té el seu origen en la llegenda que conta que Segimon, fill de Gondeval, rei de Borgonya, desdenyós de la seva existència cortesana, va fer vida ermitana en la cova propera a l’edificació entre els anys 516 i 520. D’aquí, en va marxar quan el va venir a buscar el seu pare perquè fos coronat rei.
La construcció del Santuari s’inicia, segons la llegenda, segles després quan un pastor i un bou del mas Puig de la Vall varen trobar les dues creus de fusta que el sant havia deixat enterrades a la cova.
El Santuari va ser cremat l’any 1810 per les tropes franceses a les ordres del general Saint-Cyr i va ser restaurat pels viladrauencs i per voluntaris dels pobles veïns.
L’any 1837, arran de la desamortització, el Santuari i el seu patrimoni van passar a ser propietat de l’amo de Can Gad.
El santuari i l’albergueria van ser objecte de depredació i destrucció sense sentit durant la Guerra Civil. Actualment, s’hi estan realitzant obres de restauració i esperem que aviat pugui tornar a ser visitable.
Hem de fer una menció especial de la magnifica escultura de mida natural del Sant que presideix la cova més àmplia, obra de Joan Segurany.
Les pintures romàniques de l’absis es troben al Museu Episcopal de Vic.
Segons la tradició, el 30 d’abril era costum de fer una missa solemne per tal d’honorar el Sant.
Joan Amades recull en la seva obra que, el dia de l’Aplec, es ballava la cançó “El dia de Sant Jaume” amb una dansa pròpia i al voltant d’un arbre majestuós. També recorda que l’any que hi pujava molt jovent, de tornada, s’arrencava un pi que es plantava a la plaça i es tornava a ballar la dansa abans de fer amb ell una gran foguera.
Fins a inicis del segle XX, era costum de pujar en processó fins al Santuari per a demanar pluja en èpoques de sequera.
Prop del Santuari també s’hi troba la cova on s’extasiava el místic vigatà sant Miquel dels Sants.
L’Aplec de Sant Segimon, instaurat de nou des de l’1 de maig de1960, s’inicia a les 9h amb la benvinguda, l’esmorzar popular i el sorteig de paneres. A les 11h se celebra la missa i s’acaba amb diferents actes culturals. Continua la festa a la plaça Major de Viladrau amb un dinar de germanor.
Aproximació: 2h 15min des de la plaça Major